INTERIORPARK’S CONVERSION OF A LOCKSMITHERY IN STUTTGART INTO TWO APARTMENTS

142 • AIT 7/8.2018, Page 142 – 145

WOHNEN • LIVING INNERE WERTE • INNER VALUES

What Tina Kammer and Andrea Herold of InteriorPark were confronted with was not much more than a pile of rubble, a listed pile of rubble!

On the one hand, this made the project a complicated and protracted endeavour while – on the other hand – for reasons of building law, a simple new building would have been impossible in this already highly densified location in the south of Stuttgart. This resulted in an individual residential ensemble which was consistently planned to be sustainable and where the old and the new skilfully intermesh.

• by Andrea Herold & Tina Kammer

The old locksmith’s workshop was established in a courtyard of the densely populated south of Stuttgart at the beginning of the 20th century. When the workshop ceased operation years ago, the building gradually decayed until our client took on the gem and commissioned us to awaken the listed ruin from its slumber and to connect it with a new intermediate construction to the ground floor of the multiple dwelling standing next to it. The goal was to design an individual oasis of wellbeing in the urban context. The demanding reconstruction of the historic stock and
its transformation into a modern residential unit including a separately accessed selfcontained flat was achieved by using local and natural materials which ensure a healthy indoor climate. The unique character of the individual zones was newly interpreted and the historic charm transferred into modern times.

Preservation and reinterpretation went hand in hand

The architectural concept of the reconstruction took two aspects into consideration: to preserve the still existing historic building stock to the largest extent and, at the same time, to newly interpret the original appearance as a workshop. In the process, the merging of the old and the new was to pay tribute to the history of the building yet simultaneously anchor the construction in the present. At the start of the project, the workshop was in a desolate condition: The roof had caved in already years ago; the three still remaining walls had been provisionally braced to keep them from finally collapsing. Due to building regulations, it was neither permitted to newly erect the brick walls nor to design an independent internal construction. Any collapse during the construction phase would have meant the immediate expiry of the building permit. The reconstruction work on the old walls thus required extremely careful interventions. In the style of the original shape, the new roof had two skylights added measuring two by four metres each. Their frames consist of solid wood. The further design of the interior was executed with high-quality materials as well. Due to the use of natural insulation and clay plaster, the large single room now has a pleasant indoor climate. An annex was furthermore added to the former workshop which serves as an entrance and distribution area. It links the old workshop wing with the ground floor of the adjacent residential building. The rooms used to be storage- and office areas for the locksmith’s shop. Here the layout had to be preserved for static reasons. As a contrast to the plain appearance of the former workshop, we decided to remove the plaster from the walls in the residential building and to expose the rough look of the brick walls. Their faults and imperfections were not corrected with complex “cosmetic surgery” which now gives the rooms an individual identity. Natural linoleum floors and whitewashed clay-plaster ceilings provide a calm and no-frills background. All the rooms exude a simple and unpretentious living atmosphere.

Aspects of sustainability played a central role in the planning

Since our focus is on sustainability in building, all the materials used were selected with this criterion in mind. Thus clay plaster, pit-lime plaster as well as lime paint, wood-fibre insulation and linoleum were used – thus all natural materials which, at the same time, ensure a healthy indoor climate. For the worktops and the platform in the kitchen, we used Douglas fir from sustained, local forestry. The window frames and the skylights of solid, oiled oak were individually manufactured. The door elements came from the stock and were carefully restored and installed again in new places. All the further products for the interior furnishing – taps, fittings, switches and outlets are from traditional German companies which attach much value on aspects of sustainability for their production procedures as well the materials they process.

Design: InteriorPark., Hasenbergstrasse 14a, 70178 Stuttgart

Client: Privat

Location: Stuttgart

Completion: November 2017

Residential Space: 200 qm

Used Products: Clay Plaster, Claytec; Linoleum, Forbo Flooring; Door- and Window Fittings FSB, Sanitary Ceramics Simas; Fittings Dornbracht; Light Switches Thomas Hoof; Socket Outlets and Smoke Detectors Jung

Photos: Andreas Körner / bildhübsche fotografie, Lorenzstaffel 8, 70182 Stuttgart